Is het Umbraco CMS SEO-friendly?

Umbraco CMS SEO friendly

Binnen ilionx maken we steeds meer gebruik van Umbraco, een CMS gebouwd op het .NET framework.

Het is een CMS zonder poespas, in plaats van geleverd te worden met honderden overbodige features en templates krijg je de bare minimum en kan je dit uitbreiden met de features die je nodig hebt voor jouw specifieke website. De vraag rijst dan: is Umbraco wel SEO-friendly?

Deze vraag kan vrij kort beantwoord worden: Ja, zolang je er als developer rekening mee houdt.

Zoals genoemd wordt het Umbraco CMS vrij barebone aangeleverd. Het heeft alle tools die nodig zijn om een SEO-friendly website te maken, maar de developer moet er zelf aan denken om belangrijke seo velden zoals de title en meta tags. Ook daadwerkelijk in de templates te plaatsen.

Enkele features van Umbraco die SEO-friendly developen mogelijk maken zijn:

      • Umbraco is open source, waardoor je front en back-end volledig aan kan passen naar jouw wensen, en dus ook zo SEO-friendly kan maken als jij wilt. Doordat je de templates zelf volledig aan kan passen in het CMS kunnen er ook makkelijk scripts van derde partijen, zoals bijvoorbeeld Google Analytics, of Matomo worden toegevoegd.
      • Umbraco is makkelijk uit te breiden met packages. Ze worden niet standaard geïnstalleerd om te voorkomen dat er overbodige features in het CMS zitten, maar er bestaat bijvoorbeeld een SEO toolkit package voor Umbraco die met 1 klik is te installeren en features toevoegt zoals een sitemap en robots.txt. Doordat Umbraco open source is kan iedereen packages maken, ilionx is dan ook van plan zelf packages te schrijven en aan te bieden.
      • Umbraco heeft out-of-the-box URL redirects ingebouwd. Bij het aanmaken van een pagina wordt een logische, leesbare URL automatisch gegenereerd, maar deze URL kan je zelf wijzigen. Mocht je dit later doen dan wordt er automatisch een 301 redirect aangemaakt.
      • De error handling wordt ook automatisch afgevangen door Umbraco. Out-of-the box zal er bijvoorbeeld een 404 pagina getoond worden indien de content niet gevonden kan worden. Deze standaard pagina kan je daarna alsnog makkelijk vervangen door je eigen pagina.
      • De URL structuur van Umbraco is logisch op basis van de content tree. Indien je een pagina ‘ilionx Digital Experience’ aanmaakt zal de URL hiervan automatisch /ilionx-digital-experience zijn. Hierdoor is de URL leesbaar en goed te indexeren door zoekmachines.
      • Umbraco heeft een actieve community en uitgebreide documentatie. Indien je geen packages wilt installeren kan je dus ook makkelijk stap voor stap vinden hoe je bijvoorbeeld een sitemap.xml aan moet maken: https://docs.umbraco.com/umbraco-cms/tutorials/creating-an-xml-site-map/.
      • Umbraco wordt standaard uitgebreide ondersteuning voor meertaligheid geleverd. Doordat je als developer zelf templates maakt kan je ook makkelijk zelf zorgen dat de juiste taal in zoekmachines getoond wordt:
      • Ook headers worden via het CMS standaard goed ingesteld. Zo heeft Umbraco een standaard Rich Text Editor waarbij H2, H3 en H4 headers toegevoegd kunnen worden. Deze editor heeft geen H1 styling optie om te zorgen dat de gebruiker niet meer dan één H1 element toe kan voegen aan een pagina.
      • De media upload van Umbraco heeft standaard de optie om een ALT tekst toe te voegen aan een afbeelding, en je kan de gebruiker ook afdwingen deze in te vullen. Als developer moet je er wel voor zorgen dat deze in je template daadwerkelijk getoond wordt.

Dit is slechts een selectie van de SEO opties binnen Umbraco, maar de kunnen hieruit al wel de volgende conclusie trekken: Ja, de backend van Umbraco is ingericht om een SEO-friendly website te ontwikkelen, maar het is aan de developers dat dit ook op de correcte manier geimplementeerd word. Doordat Umbraco zelf geen code in een website forceert ligt er een stuk eigen verantwoordelijkheid bij de ontwikkelaar en gebruiker.