Umbraco 12 – Wat is er nieuw?

Umbraco 12 update

Umbraco, één van de meest flexibele en gebruiksvriendelijkste CMS op de markt, heeft een nieuwe grote update gekregen. Hieronder beschrijven we kort welke nieuwe features er bij zijn gekomen.

1. Content Delivery API

Eén van de krachtigste features die in deze release is toegevoegd is wel de Content Delivery API. Dit is een API die direct gekoppeld zit aan Umbraco. Deze stelt developers in staat om gemakkelijk content uit Umbraco op te halen, en te manipuleren. Zo kun je naast de standaard templating engine die Umbraco gebruikt om pagina’s te tonen, nu ook je eigen frontend bouwen, waarbij je de content uit Umbraco via de API kan inladen. Dit maakt het uitermate geschikt voor headless toepassingen.

De Content Delivery API zorgt er voor dat je data voor alle gekoppelde platformen consistent wordt geleverd vanuit Umbraco, en je het beheer gemakkelijk kan blijven doen binnen Umbraco. Op deze manier kun je naadloos integreren met nieuwe systemen, en indien gewenst je product echt `omnichannel` maken.

2. Umbraco Forms, Deploy en Workflow

Met de release van Umbraco 12 zijn ook de Umbraco-eigen addons geupdate naar versie 12. Elk van deze plugins hebben verscheidene kleine updates gekregen.

Umbraco Forms, dè tool voor het bouwen van formulieren in Umbraco, heeft nu ook ondersteuning voor de Content Delivery API.

Umbraco Deploy, een addon om umbraco (content) elementen gemakkelijk te deployen naar omgevingen binnen Umbraco Cloud, heeft significante snelheidsverbeterinigen gekregen.

Umbraco Workflow, een plugin die uitgebreide mogelijkheden toevoegd voor het reviewen en goedkeuren van content binnen umbraco, heeft naast een paar bugfixes, nu ook ondersteuning voor de Nederlandse taal.

3. ImageSharp V3

Umbraco gebruikt voor het aanpassen/bewerken van afbeeldingen een externe library genaamd ImageSharp. In Umbraco 12 is dit geupdate naar versie 3, waardoor het een stuk sneller en efficienter is, maar ook nieuwe decode en encode opties heeft meegekregen. Maar ook heeft het nieuwe opties voor het controleren van hoe de afbeeldingen ingeladen moeten worden.

4. Entity Framework Core

Umbraco heeft nu ook support voor het populaire EF Core (Entity Framework Core). EF Core helpt developers enorm bij het communiceren met databases. Het voegt een abstractie en consistentie toe waardoor developers minder code hoeven te schrijven en het resultaat minder onderhoud nodig heeft.