Na ruim anderhalf jaar digitale samenwerking, vond een aantal architecten van ProRail en Rubix het hoog tijd om weer eens aan één tafel, ‘gewoon’ analoog, met elkaar van gedachten te wisselen. Plannen werden gesmeed en inentingen afgewacht, met als doel om op anderhalve meter in plaats van op kilometers afstand met elkaar samen te werken. Met inachtneming van de geldende regels bleek het haalbaar om bij een van de architecten thuis af te spreken en 12 augustus 2021 was het dan eindelijk zover.

Ik had niet verwacht het spannend te vinden, maar blijkbaar ben ik onderhuids toch een beetje een analoge kluizenaar geworden, die de veilige digitale wereld als het nieuwe normaal omarmd heeft. Ik weet inmidels bijna beter hoe ik met Teams, Slack en Zoom om moet gaan dan met collega’s. Wat voorspelbaar is en toch vreemd aanvoelt, is dat je na anderhalf jaar van elkaar alleen online ontmoeten eigenlijk weer opnieuw kennis moet maken. Want al snel blijkt dat we toch een heel stuk non-verbale communicatie gemist hebben. Dus ook al is het doel van de meeting om strategische IT-thema’s van ProRail in hapklare roadmap blokken uit te werken, eerst maar eens gewoon kletsen over van alles en nog wat voordat we echt beginnen. Ook het trauma van anderhalf jaar Microsoft Teams moet eerst verwerkt worden. Gelukkig blijkt het geen groot obstakel en na een uurtje en wat koffie met koek gaan we echt aan de slag.

Dankzij deze middag hebben we een stevige start gemaakt met het uitwerken van de strategische thema’s van ProRail en kunnen we verder detailleren zodat we uiteindelijk concrete roadmaps en plannen kunnen maken. Maar de belangrijkste les? Dat een afwisseling tussen digitaal en analoog samenwerken broodnodig is en we dit type meetings zeker gaan herhalen. Want wat bij iedereen blijft hangen is dat je veel online en op afstand kunt doen, echter dat op gezette tijden architecten over architectuur moeten kunnen praten en discussiëren, met zowel hun collega’s in de ruimte als de informatie en platen aan de muur.

Conclusie: Architecten zijn net mensen! #humancontact #analoogisookleuk