Gedreven door de toenemende concurrentie en de veranderende eisen van de markt, overwegen veel organisaties de stap naar een moderne integratie-architectuur. Begrijpelijk, want dit zorgt in theorie voor een hoge innovatiesnelheid en wendbaarheid. Maar ben je ook écht zo wendbaar, als er aan de achterkant nog traditionele verwerkingsprocessen in gebruik zijn? Of is het in werkelijkheid maar schone schijn? En gaat er achter die flitsende applicatie nog een kelder vol data-pompende machines schuil?  

Low-code
Om snel te anticiperen op de markt, laten veel organisaties zich verleiden tot inzetten van low-code oplossingen. Deze, op het oog simpele processen, zijn eigenlijk onderdeel van een zwaar achterliggend backend-systeem. Doordat veel van deze low-code applicaties niet zuiver onder de architectuur worden gebouwd, ontstaat er al snel onduidelijkheid over welk systeem welke functie vervult. Een vervelende lock-in, die moeilijk uit het landschap te verwijderen is. Waar wendbaarheid, snelheid en flexibiliteit logische redenen zijn om voor low-code te kiezen, komt deze aanpak de doelstellingen vaak juist niet ten goede. 

Interne wendbaarheid
Wie aan de buitenkant met nieuwe bedrijven en diensten wil koppelen, zal intern dezelfde wendbaarheid moeten faciliteren. Dat vereist een verandering in het IT-landschap, waarbij inflexibele legacy systemen geleidelijk worden uitgefaseerd. Die transitie is de échte innovatieversneller. Met moderne systemen aan de voorkant, en legacy aan de achterkant, bouw je slechts een dunne schil rond je organisatie terwijl je geen echte verandering inzet.

HIP: voor een geleidelijke transformatie
Voor organisaties die mee willen met de nieuwe wereld, maar nog vastzitten aan legacy architectuur, is er het hybride integratieplatform (HIP). Dit is een combinatie van een klassieke en een moderne integratie architectuur. Waarin de relevante klassieke componenten behouden worden, tot het technisch verantwoord is om deze uit te faseren. Een HIP stelt organisaties dan ook in staat om complete IT-landschappen modulair te vervangen. Door gefaseerd te creëren, traditionele componenten geleidelijk uit te faseren én nieuwe componenten snel te koppelen. 

Efficiënt datagebruik
De toenemende wendbaarheid, die dit hybride integratieplatform biedt, zorgt ervoor dat organisaties invloed hebben op waar zij hun data vandaan halen. Dat betekent dat zij functionaliteiten ook door anderen kunnen laten ontwikkelen. Wat in sommige gevallen een stuk goedkoper en efficiënter is. Zo gebruikt openbaarvervoerbedrijf GVB uit Amsterdam de app 9292 als reisplanner. 

Samenwerking stimuleren
Een hybride integratieplatform is geen doel op zich. Het is een middel om wendbaarheid in de interne processen te creëren en sneller nieuwe functionaliteiten te introduceren. Ook maakt het het gemakkelijker om gebruik te maken van innovatieve toepassingen, als IoT en blockchain, en het uitwisselen van data om samenwerking te stimuleren. Zo wilde Schiphol het beste digitale vliegveld ter wereld worden, door haar passagiers een aangename ervaring van deur-tot-deur te bieden. Om dit te realiseren stelde zij haar data-assets beschikbaar, via een API-management platform. Al snel ontstond er een nieuwe app, die de vluchttijden koppelde aan de beschikbaarheid van Uber-taxi’s. Een vernieuwende dienst die direct bijdraagt aan de klanttevredenheidsdoelstelling van Schiphol.

Alles verbonden
Kort gezegd: een hybride integratieplatform verbindt echt álles met elkaar. Van traditionele elementen als files en b2b-protocollen tot de realtime aspecten van moderne integratie. Dat betekent dat zowel traditionele als moderne standaarden, richtlijnen en integratiepatronen ondersteund worden in deze nieuwe architectuur. Zodat het in staat is om met alles te verbinden en overal te draaien. 

Vier adviezen voor een succesvolle transitie
Interessant, zo’n HIP. Maar waar begin je als organisatie? Hieronder beschrijven we vier adviezen voor een succesvolle transitie naar een hybride integratieplatform.

 1. Geleidelijke transitie
  Een transitie van een klassieke naar een hybride integratie-architectuur is complex. En de kennis van bestaande processen zit in klassieke integraties. Een te grote overgang is voor de medewerkers niet overbrugbaar. Daarom is het raadzaam om de (vaak spaghetti) componenten geleidelijk te ontkoppelen. Hierdoor houd je ook de aansluiting met je medewerkers. 
 2. Draagvlak creëren
  Integratie is meer dan alleen IT en technologie. Daarom is het essentieel dat ook de business-kant van de organisatie begrijpt waarom deze transitie belangrijk is en welke voordelen het biedt. Neem hen dan ook mee in het verhaal, zodat de transitie organisatiebreed gedragen wordt.
 3. Moderniseer softwarecomponenten 
  Vaak gebruiken organisaties slechts een fractie van een groot ERP-pakket. In een HIP is dit niet meer nodig. Je kunt deze legacy softwarecomponenten flexibel uitfaseren. En dezelfde functionaliteit opnieuw verkrijgen door twee goedkopere oplossingen met elkaar te combineren, met behulp van applicatie modernisatie. Zo creëer je maximale wendbaarheid. 
 4. Digitale innovatie versnellen
  Een hybride integratieplatform is dé voeding voor analyses. Door data over de ketens heen te combineren, en snel events aan te maken, kun je eenvoudig frauduleuze bewerkingen ontdekken en technologische issues voorspellen.

Helder raamwerk voor transformatie
Voor organisaties die een concreet kader zoeken om deze transformatie succesvol te implementeren, ontwikkelden wij het Integratie Transformatie Kompas. Een helder raamwerk, dat alle aspecten van het werken met een hybride integratieplatform raakt. Van de uitdagingen en behoeften, tot de organisatorische impact, asset- en life cycle management. Samen met een referentiearchitectuur en een roadmap met 39 noodzakelijke veranderingen, biedt dit raamwerk organisaties alle benodigde handvatten voor een geslaagde implementatie.   

 ___________________________________________________________________________

 

WEBINAR REPLAY

Ben jij benieuwd of hybride integratie iets is voor jouw organisatie?
Bekijk dan het webinar  ‘Jouw IT-kompas naar 2025 – geen digitalisering zonder integratie’